Puur eten op vakantie!

Ja de vakantie staat weer voor de deur! Ik ben al druk bezig met de voorbereidingen. De boodschappenlijst is daar natuurlijk een onderdeel van. Omdat we op doorreis gaan in Noorwegen, probeer ik zoveel mogelijk (houdbare) producten zelf mee te nemen. Zo heb ik genoeg bij de hand om gezond, puur en lekker te eten op vakantie. In deze blog wil ik je enkele van mijn favoriete recepten en tips laten zien, om je te inspireren voor een gezond ontbijt, snack en diner tijdens jouw vakantie.

Deze recepten:

  • Zijn makkelijk thuis te maken en mee te nemen op vakantie.
  • Zijn makkelijk op de camping te maken.
  • Zijn voedzaam en compleet.
  • Bevatten voornamelijk houdbare producten en hoeven slechts met een paar verse ingrediënten aangevuld te worden.

Tip: Maak de noten-graanrepen, de granola en de notenboter op dezelfde dag, dan hoef je jouw keukenmachine maar een keer schoon te maken 😉 en de ingrediënten zijn zo goed als hetzelfde. Ideaal!

Het ontbijt

Overnight Oats

Overnight oats

Thuis eet ik graag granenpap als ontbijt, maar ik zie het niet zitten om op de camping mijn papje op te warmen. Daarom zijn overnight oats de uitkomst voor op de camping of waar je ook naar toe gaat. Dit maak je namelijk gemakkelijk voordat je gaat slapen, dan kan je de volgende ochtend genieten van een heerlijk, gezond en voedzaam ontbijtje.

Hiervoor heb je nodig:

  • Glazen pot
  • Havervlokken
  • Kaneel
  • Chiazaad
  • Lijnzaad
  • Rozijnen
  • Plantaardige melk
  • Vers fruit (naar keuze)
  • Noten

Je maakt het als volgt:

  • Voeg alle droge ingrediënten toe aan de glazen pot en roer goed.
  • Voeg de plantaardige melk toe en meng nogmaals door.
  • Zet de pot in de koelkast en ga lekker slapen.
  • De volgende ochtend haal je de oats uit de koeling (persoonlijk vind ik het lekkerder als het niet al te koud is) en snijd je het fruit voor de topping.
  • Bestrooi met wat noten! Yummie!

Granola

Granola

Een van de dingen die ik altijd in de kast heb staan, is zelfgemaakte granola. Het is makkelijk te maken en lang houdbaar. Daarom ook ideaal om mee op vakantie te nemen. Lekker door de yoghurt, samen met wat vers fruit!

Hiervoor heb je nodig:

  • 2 koppen havervlokken
  • 2 koppen gemengde noten
  • 2 koppen gemengde pitten
  • 1/2 kop lijnzaad
  • 3 el. kokosolie
  • 3 el. honing
  • 3 tl. kaneel

Je maakt het als volgt:

  • Verwarm de oven voor op 160C.
  • Plaats de noten in de keukenmachine en puls voor 30 seconden, het is lekkerder als ze nog een beetje grof blijven.
  • Voeg de noten, havervlokken, pitten en lijnzaad toe aan een grote mengkom.
  • Verwarm de kokosolie, honing en kaneel in een pannetje, totdat alles vloeibaar is.
  • Meng het vloeibare mengsel door de droge ingrediënten.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het mengsel over de plaat.
  • Bak 30 minuten in de oven en hussel om de 10 minuten even door elkaar.
  • Bewaar in een glazen pot of luchtdichte bak.

Snacks/Tussendoortjes

Ga je er overdag op uit? Dan zijn de volgende snacks handig om mee te nemen, voor het geval dat je trek krijgt onderweg:

  • Rijstwafels (lekker met notenboter)
  • Noten en/of rozijnen
  • Dadels (heerlijk met notenboter)
  • Noten-graanrepen
  • Groenten
  • Fruit

Noten-Granenrepen

Noten-graanrepen

Dit recept is geïnspireerd op een recept van chickslovefood.com. Dit volg ik meestal als basis, maar pas het dan aan met de ingrediënten die ik op dat moment in huis heb. Je kan er alle kanten mee op. Voeg in plaats van het gedroogd fruit bijvoorbeeld eens wat stukjes pure chocolade toe. Dit is ook erg lekker!

 

Hiervoor heb je nodig:

  • 130 gr. havermout
  • 60 gr. gemengde noten & zaden
  • 40 gr. ontpitte dadels
  • 1 el. kaneel
  • 70 gr. honing
  • 2 el. water
  • 2 el. (kokos)olie
  • 40 gr. gedroogd fruit naar keuze

Je maakt het als volgt:

  • Verwarm de oven voor op 180C.
  • Voeg de haver, noten, zaden, dadels, gedroogd fruit en kaneel toe aan de keukenmachine en hak dit tot een grove substantie.
  • Verwarm de honing en kokosolie in een pannetje en voeg daarna het water toe, voeg dit vloeibare mengsel dan bij de gemixte ingrediënten.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel het mengsel (druk goed aan).
  • Bak de reep 25 minuten in de oven.
  • Daarna buiten de oven laten afkoelen en z.s.m in stukken snijden.
  • Doe de repen in een luchtdicht bakje en neem ze mee op vakantie.

Notenboter

Notenboter

Dit is een van mijn favorieten op dit moment, ik kan er geen genoeg van krijgen. Smeer dit goedje op bijvoorbeeld een dadel, appel of rijstwafel! Zo lekker! Let op: met 4 koppen noten/zaden, houd je uiteindelijk ongeveer 2 koppen notenboter over.

Hiervoor heb je nodig:

  • 2 koppen gemengde noten en zaden
  • Snuf zout

Je maakt het als volgt:

  • Meng de noten met het zout op een grote ovenplaat en rooster deze voor ongeveer 15 minuten op 150 graden in de oven.
  • Laat ze dan iets afkoelen en plaats ze in de keukenmachine.
  • Laat de machine 10-20 minuten draaien (af en toe moet je met een schraper wat langs de zijkanten gaan) totdat er een romige, gladde massa ontstaat.
  • Bewaar dit in een glazen pot. Verslavend lekker!

Diner

Op de camping heb je vaak maar twee kookpitten tot je beschikking. Dit betekend dat je creatief moet zijn. Gerechten die je in een pan kan maken zijn dus (zeker gezien de afwas) erg handig.

Kruiden-mixen

Kruidenmix Chili en nasi

Chili-mix

  • 1,5 el. paprikapoeder
  • 3 el. gemalen komijn
  • 1 el. cayennepeper
  • 1,5 el. oregano
  • Snufje knoflookpoeder
  • Snufje chiliflakes
  • Snufje uienpoeder

Nasi-mix

  • 1 el. chilipoeder
  • 4 el. komijn
  • 2 el. gedroogde kurkuma
  • 2 el. gedroogde gember
  • 2 el. gedroogde koriander

De eenheden zijn bedoeld om je een idee te geven van de verhoudingen. Je kan deze ook verdubbelen, dan kan je in een keer een grote pot maken. Meng de kruiden en specerijen in een schaal goed door elkaar en doe ze dan over in een glazen pot. Zo heb je altijd kruiden-mixen, zonder nare toevoegingen, bij de hand. Deze mixen “spicen” ieder gerecht op. Voeg de nasi-mix bijvoorbeeld toe aan rijst, verse groenten en kip voor een heerlijke nasi. De chili-mix kan je gebruiken voor verschillende chili- of burrito-gerechten.

Chili

Peulvruchten

Dit eenpans gerecht is zo ontzettend simpel en lekker. Voeg extra groenten toe en breek er een eitje boven, op deze manier heb je een super voedzame maaltijd. Wat wil je nog meer?

Hiervoor heb je nodig:

  • Peulvruchten naar keuze
  • Tomatenblokjes
  • Maïs
  • Uien
  • Paprika
  • Knoflook
  • Chili-mix
  • Eieren

Je maakt het als volgt:

  • Snijd de groenten in stukken en fruit de ui in de pan.
  • Voeg de knoflook en groenten toe, laat even garen. Voeg de chili-mix toe.
  • Laat de peulvruchten en mais uitlekken en voeg dit samen met de tomatenblokjes toe aan de andere ingrediënten in de pan. Laat de chili even rustig stoven.
  • Maak dan met je pollepel wat gaten in de saus en breek de eieren erboven.
  • Laat de eiren garen met de deksel op de pan.

Onderstaand vind je een overzichtje van de producten die je gemakkelijk mee kan nemen op vakantie. Schrijf ze vast op je boodschappenlijstje en ga goed voorbereid op vakantie!

Graan(producten)

  • Rijst
  • Quinoa (=officieel geen graan, maar toch)
  • Volkorenpasta
  • Havervlokken
  • Rijstwafels

Conserven

  • Peulvruchten
  • Erwtjes
  • Mais
  • Tomatenblokjes
  • Passata

Overig

  • Plantaardige melk (ook in kleine pakjes verkrijgbaar)
  • Noten
  • Rozijnen
  • Dadels
  • Chiazaad
  • Lijnzaad
  • Kaneel
  • Kruidenmixen

Geniet!

Ja… dat was ie dan! Mijn allereerste blog. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om op vakantie ook lekker en gezond te eten. Vergeet vooral niet te genieten tijdens je vakantie! Af en toe een keer zondigen met een ijsje of een wijntje/biertje met een chipje erbij is helemaal niet erg (doe ik ook)! Geniet er dan wel extra van 😉

Ik wens jullie allemaal een super fijne en culinaire vakantie toe!

2016-12-20T11:48:22+00:00